Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Isztambulban nyitott újabb nagy sikerű kiállítást a Közlekedési Múzeum

  • 2019 november 19.

Az Isztambuli Magyar Intézetben nyitotta meg legújabb kiállítását a Közlekedési Múzeum a török-magyar hajózási kapcsolatokról. A tárlat azt a közlekedési és külkereskedelmi kapcsolatot mutatja be, amely a XIX. század során megnyílt új útvonalak révén indult fejlődésnek. A történelmi török-magyar dunai és tengeri kapcsolatokat november 20-án nemzetközi tudományos konferencia keretében értékelték az osztrák, horvát, török és magyar múzeumi szakemberek és kutatók. Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum kiállítása 2020. február 1-ig látogatható és a tervek szerint jövőre a Duna-menti országokban is bemutatják majd.

Az új Közlekedési Múzeum terve nyerte el a Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját!

  • 2019 november 12.

A 15. Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját nyerte el az új Közlekedési Múzeum terve. A díjat Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója vette át az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepélyes díjkiosztón. Az Építészfórum által szervezett rangos elismerés célja, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a közönség számára, egyben felhívja a figyelmet a kortárs építészet eredményeire. Az új Közlekedési Múzeum a kőbányai volt Északi Járműjavító területén már tíz éve bezárt egykori műhelyek kiemelkedő hazai ipari örökségi értékeinek és a New York-i Diller Scofidio+Renfro világszínvonalú építészeti terveinek összhangjával jön létre. Az új múzeum a barnamezős rozsdazóna átfogó rehabiltációjával, a múzeum új kiállításaival, új közösségi tereivel és új parkokkal az egész városrész megújulásának katalizátora lehet.

Elhunyt P. Nagy Sándor

  • 2019 október 29.

2019. október 12-én, 98 éves korában elhunyt P. Nagy Sándor vegyészmérnök, a veszprémi Nehézvegyipari Kutató Intézet (NEVIKI) Korróziós Osztályának vezetője, az intézet megbízott igazgatója, műszaki igazgató-helyettese, a várpalotai Magyar Vegyészeti Múzeum korábbi vezetője.

Páratlan Ford T-modell került a Közlekedési Múzeum tulajdonába

  • 2019 szeptember 22.

Az autóközlekedés történetének világszerte talán legismertebb legendája került a Közlekedési Múzeumba. Ráadásul abból is egy különösen izgalmas darab. Egy megkímélt állapotú, a 2013-as Old Timer Show rendezvényen a szemlézett jármű kategóriában aranyérmet szerzett, üzemképes Ford T-modellel gazdagodott a megújuló múzeum.

Új Ikarus buszok a Közlekedési Múzeum gyűjteményében

  • 2019 szeptember 18.

A Közlekedési Múzeum kiemelt figyelmet fordít a legendás Ikarus autóbuszgyár típusainak megőrzésére, a most beszerzett járművekkel már tizenhatra emelkedett a Múzeum gyűjteményében lévő buszok száma.

Kutathatóvá vált a BAHART fényképarchívuma

  • 2019 augusztus 30.

A megújuló Közlekedési Múzeum páratlan balatoni képanyagot digitalizált a nyár végére. A fotókon főleg a két világháború közötti kikötőépítések, parti munkák és a balatoni, balatonparti közlekedésben dolgozók társadalmi helyzetét érzékeltető életképek elevenednek meg. A Múzeum szakemberei a Balatoni Hajózási Zrt.-vel kötött együttműködésnek köszönhetőn dolgozzák fel a BAHART páratlan archívumát.

Kiállításon mutatjuk be az új Közlekedési Múzeum terveit

  • 2019 szeptember 16.

A magyar ipartörténet kiemelkedő örökségének számító kőbányai egykori Északi Járműjavító területén létrehozandó új múzeumegyüttesre a Közlekedési Múzeum 2018-ban írt ki nemzetközi építészeti tervpályázatot. A helyszínre sikeres hazai és világhírű nemzetközi építészirodák álmodták meg az új Közlekedési Múzeumot. Az első helyezett Diller Scofidio + Renfro építésziroda tervei mellett augusztus 7-től szeptember 15-ig a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben a múzeum kiállítja az összes beérkezett pályaművet. A Közlekedési Múzeum a kiállítás megnyitására megjelentetett Octogon magazin különszámában is összefoglalja a pályázat eredményeit.

Fotópályázat

  • 2019 július 16.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteménye

fotópályázatot hirdet

 

A vas öltöztette város

címmel