Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Múzeumok Éjszakája programok a Közlekedési Múzeum időszaki kiállításában

  • 2022 június 08.

A Közlekedési Múzeum a Múzeumok Éjszakájára egy igazi kalandra várja a látogatóit. Az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában (1101 Budapest Kőbányai út 24-28) a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című időszaki kiállításunkban vezetett túráinkon visszatérünk a munkagépek mellé. Vonatok belsejébe nézünk be, felnyitjuk az autók motorháztetőit, bőrünkön érezhetjük milyen volt egy igazi üzemben dolgozni. Mindemellett az Északi Járműjavító épületének legtitkosabb, eddig elzárt részeit is felfedezhetjük együtt.

Megújult tartalommal nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán

  • 2022 május 25.

Május 28-tól újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum leendő otthona az egykori Északi Járműjavító területén, Kőbányán. A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat. A páratlan ipari helyszínt és a hazai vasút történetét bemutató „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című kiállítás mellett a Múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményeit most először láthatják a látogatók.

Megjelent a Magyar Mozdonygyártás Nagykönyve

  • 2022 május 04.

A hazai vasúttörténet színterei, szereplői, ikonikus gyártmányai és eseményei több, mint 350 fotóval és pontos műszaki adatokkal illusztrálva elevenednek meg Villányi György gépészmérnök, a hazai vasút elismert kutatójának új könyvében. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gondozásában megjelent “A magyar mozdonygyártás nagykönyve”, melyet május 4-én a MÁV egykori Északi Járműjavítójában, a Múzeum új helyszínén mutattak be a nagyközönségnek.

Új kiállítás nyílt Egyre közelebb! Ausztria - Magyarország felfedezi a Dunát és a Fekete-tengert címmel

  • 2022 április 14.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány közös időszaki kiállítása

Az Egyre közelebb!  Ausztria - Magyarország felfedezi a Dunát és a Fekete-tengert című kiállítás a dunai gőzhajózás fejlődéséről, hatásairól ad átfogó képet annak első éveitől egészen az I. világháború kitöréséig. A kiállítás korábban nagy sikerrel és komoly nemzetközi tudományos érdeklődés mellett már látható volt Isztambulban és több romániai múzeumban is. 

Exkluzív ZIM szovjet luxusautó érkezett gyűjteményünkbe

  • 2022 február 08.

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjtemény-gyarapítási programja, a napokban egy GAZ-12 ZIM típusú gépkocsi érkezett új otthonunkba, az Északi Járműjavítóba. A járműből összesen 100 darab érkezett Magyarországra 1952-59 között, az 1950-es évektől kezdve a ‘70-es évek végéig a középszintű állami és pártvezetők szinte kivétel nélkül ezekkel a gépkocsikkal közlekedtek Magyarországon.

 

Bemutatták A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története (1868-1921) c. könyvünket

  • 2021 december 16.

A szerzőpáros, Dr. Zsigmond Gábor, a intézményünk főigazgató-helyettese, és Dr. Pelles Márton, az MMKM segédmuzeológusa a könyvben soha korábban nem ismert tudásanyaggal és statisztikákkal mutatja be, hogyan lett a fiumei kikötő egy “sikeres termék”, hogyan alakult át a város élete a magyar állami befektetések hatására, és mit köszönhet a kikötőváros a hajózásnak, illetve az oda épített vasútvonalnak.