Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Újranyitás tagintézményeinkben

  • 2020 június 25.

A márciusban kihirdetett veszélyhelyzet elmúltával lehetőség van budapesti és vidéki tagintézményeink újranyitására!

Legújabb virtuális kiállításával a 70 éves Ferihegyi repülőteret ünnepli a Közlekedési Múzeum

  • 2020 június 08.

A Közlekedési Múzeum  egy újabb virtuális kiállítással emlékezik meg a 70 éve átadott Ferihegyi nemzetközi repülőtérről és a magyar repülés kezdeteiről. A tárlaton feldolgozott széleskörű fotóanyag bemutatja korai repülőtereinket, majd a beruházáshoz és működéshez kapcsolódó eredeti látványterveken, fotókon, tárgyakon és hiradórészleteken keresztül megismerhetjük legismertebb légikikötőnk kialakulását és további fejlődését is.

 

Zárvatartás kutatószolgálatunkon

  • 2020 október 06.

Tisztelt Látogatóink!

Kutatószolgálatunk október 8-án technikai okok miatt zárva tart.

Köszönjük megértésüket.

 

Vegyészeti Múzeum - zárvatartás

  • 2020 július 21.

Értesítjük tisztelt látogatóinkat, hogy a várpalotai Vegyészeti Múzeum szeptember 29-től október 9-ig zárva tart!

Köszönjük megértésüket.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Folytatódhat az Új Közlekedési Múzeum előkészítése

  • 2020 május 06.

A Kormány döntése értelmében folytatódik az új Közlekedési Múzeum tervezése a kőbányai egykori Északi Járműjavító területén. A koronavírus-járvány az elmúlt néhány hónapban megkérdőjelezte a beruházás folytatásának lehetőségét, a döntés tehát fontos mérföldkő a Múzeum számára és megerősítette a Kormány elkötelezettségét Budapest fejlesztése, az új Közlekedési Múzeum létrehozása és a rozsdaövezetek megújítása iránt. A barnamezős, felhagyott vasúti területen kialakítandó új Közlekedési Múzeum várhatóan Magyarország leglátogatottabb családi intézménye lehet, de a Budapestre irányuló minőségi turizmus felfuttatásában is jelentős szerepet vállalhat. A tervezési munka jelentős részét Magyarországon végzik majd, így a beruházás folytatása a járvány utáni gazdaságélénkítésnek is része, célunk pedig a kivitelezés mihamarabbi megindításához szükséges tervek elkészítése.

Az új Közlekedési Múzeum terveinek elkészítésére tavaly nemzetközi tervpályázaton választottuk ki a világhírű New York-i Diller Scofidio+Renfro építészirodát és magyar partnerét, az Ybl-díjas Noll Tamás vezette M-Teampannon építészirodát. A győztes koncepció nyomán azonnal megkezdődött a tartalmi munka, ami most újabb fázisába jutott, miután megkaptuk a Kormánytól a szükséges támogatást minden, a kivitelezés megkezdéséhez szükséges építészeti terv, előkészítő munka elvégzésére, beleértve a terület közlekedési kapcsolatai és az új állandó kiállítás tervezését is.

Kétszázötven éves a vasgyártás Diósgyőrben

  • 2020 július 28.

Kétszázötven évvel ezelőtt született Magyarország egyik legrégebbi alapítású és leghosszabb ideig működő, országos jelentőségű ipari központja, a diósgyőri kohászat.

A jeles évfordulóra emlékező szervezetek, az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteménye, és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Diósgyőri Helyi Szervezetei július 28-án koszorúzást és megemlékezést tartottak a Miskolc-Ómassán, a Fazola Henrik által épített első faszenes nagyolvasztó helyén.

Online tartalmaink

  • 2020 március 30.

Múzeumunk a márciusban elkezdődött különleges helyzetben folyamatosan bővítette online elérhető tartalmait. Ez a veszélyhelyzet lezárultával sem szűnik meg, gyűjteményünk napról-napra bővül!

Múzeumpedagógia, gyerekek múzeuma

  • 2020 április 20.

Kiállítóhelyeink zárvatartása nem állította le a múzeumpedagógiai munkát, továbbra is azon dolgozunk, hogy a kultúra és az új ismeretek mindenkihez eljuthassanak!

Játssz velünk, ismerd meg gyűjteményeinket!

A múzeumpedagógiai munkáról többet megtudhatsz ezen az oldalon, de itt is átnézheted, mivel várunk online felületeinken!

 

A Közlekedési Múzeum újíthatja meg a kelenföldi vasútállomás épületét

  • 2020 május 09.

Elindul a kelenföldi indóház megmentése: a Közlekedési Múzeum koncepciója szerint vasúti terepasztalokat és modelleket bemutató, kifejezetten családbarát kiállítóhely és új közösségi tér születhet a mintegy százharminc éves, mára elhagyott kelenföldi állomásépületből. A közlekedéstörténeti szempontból kiemelt emléknek számító épületben a volt Északi Járműjavító területén újjászülető Közlekedési Múzeum felépítésének ideje alatt is kiállításokat és programokat tervezünk. A Kormány által biztosított 100 millió forintból megkezdődhet az épület átfogó műszaki állapotfelmérése és rekonstrukciójának tervezési folyamata. Az épület újratervezését a Közlekedési Múzeum megbízásából az Építész Stúdió végzi.