Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Vegyészeti Múzeum - zárvatartás

 • 2020 július 21.

Értesítjük tisztelt látogatóinkat, hogy a várpalotai Vegyészeti Múzeum szeptember 29-től október 9-ig zárva tart!

Köszönjük megértésüket.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Folytatódhat az Új Közlekedési Múzeum előkészítése

 • 2020 május 06.

A Kormány döntése értelmében folytatódik az új Közlekedési Múzeum tervezése a kőbányai egykori Északi Járműjavító területén. A koronavírus-járvány az elmúlt néhány hónapban megkérdőjelezte a beruházás folytatásának lehetőségét, a döntés tehát fontos mérföldkő a Múzeum számára és megerősítette a Kormány elkötelezettségét Budapest fejlesztése, az új Közlekedési Múzeum létrehozása és a rozsdaövezetek megújítása iránt. A barnamezős, felhagyott vasúti területen kialakítandó új Közlekedési Múzeum várhatóan Magyarország leglátogatottabb családi intézménye lehet, de a Budapestre irányuló minőségi turizmus felfuttatásában is jelentős szerepet vállalhat. A tervezési munka jelentős részét Magyarországon végzik majd, így a beruházás folytatása a járvány utáni gazdaságélénkítésnek is része, célunk pedig a kivitelezés mihamarabbi megindításához szükséges tervek elkészítése.

Az új Közlekedési Múzeum terveinek elkészítésére tavaly nemzetközi tervpályázaton választottuk ki a világhírű New York-i Diller Scofidio+Renfro építészirodát és magyar partnerét, az Ybl-díjas Noll Tamás vezette M-Teampannon építészirodát. A győztes koncepció nyomán azonnal megkezdődött a tartalmi munka, ami most újabb fázisába jutott, miután megkaptuk a Kormánytól a szükséges támogatást minden, a kivitelezés megkezdéséhez szükséges építészeti terv, előkészítő munka elvégzésére, beleértve a terület közlekedési kapcsolatai és az új állandó kiállítás tervezését is.

Kétszázötven éves a vasgyártás Diósgyőrben

 • 2020 július 28.

Kétszázötven évvel ezelőtt született Magyarország egyik legrégebbi alapítású és leghosszabb ideig működő, országos jelentőségű ipari központja, a diósgyőri kohászat.

A jeles évfordulóra emlékező szervezetek, az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteménye, és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Diósgyőri Helyi Szervezetei július 28-án koszorúzást és megemlékezést tartottak a Miskolc-Ómassán, a Fazola Henrik által épített első faszenes nagyolvasztó helyén.

Online tartalmaink

 • 2020 március 30.

Múzeumunk a márciusban elkezdődött különleges helyzetben folyamatosan bővítette online elérhető tartalmait. Ez a veszélyhelyzet lezárultával sem szűnik meg, gyűjteményünk napról-napra bővül!

Múzeumpedagógia, gyerekek múzeuma

 • 2020 április 20.

Kiállítóhelyeink zárvatartása nem állította le a múzeumpedagógiai munkát, továbbra is azon dolgozunk, hogy a kultúra és az új ismeretek mindenkihez eljuthassanak!

Játssz velünk, ismerd meg gyűjteményeinket!

A múzeumpedagógiai munkáról többet megtudhatsz ezen az oldalon, de itt is átnézheted, mivel várunk online felületeinken!

 

A Közlekedési Múzeum újíthatja meg a kelenföldi vasútállomás épületét

 • 2020 május 09.

Elindul a kelenföldi indóház megmentése: a Közlekedési Múzeum koncepciója szerint vasúti terepasztalokat és modelleket bemutató, kifejezetten családbarát kiállítóhely és új közösségi tér születhet a mintegy százharminc éves, mára elhagyott kelenföldi állomásépületből. A közlekedéstörténeti szempontból kiemelt emléknek számító épületben a volt Északi Járműjavító területén újjászülető Közlekedési Múzeum felépítésének ideje alatt is kiállításokat és programokat tervezünk. A Kormány által biztosított 100 millió forintból megkezdődhet az épület átfogó műszaki állapotfelmérése és rekonstrukciójának tervezési folyamata. Az épület újratervezését a Közlekedési Múzeum megbízásából az Építész Stúdió végzi.

Felhívás

 • 2020 április 16.

Az egész világon terjedő koronavírus járvány 2020. március eleje óta igazoltan Magyarországon is jelen van. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet jelentős hatással van mindennapi életünkre, többek között a közlekedésre is. 

Kutatás, letölthető tudomány

 • 2020 április 20.

Itt találod letölthető kiadványainkat, kutatási eredményeinket. Tények és érdekességek a közlekedés és a technika világából.

Múzeumunk korábbi, érdekes kiadványai, tanulmányai mellett honlapunlon megtalálható díjnyertes periodikánk, a Közlekedés- és Technikatudományi Szemle első, 2018-as számának teljes szövege is!

Repüléstörténeti ereklyéket adományozott a Budapest Airport a Közlekedési Múzeumnak

 • 2020 április 08.

A Budapest Airport és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének köszönhetően a polgári repülés történetének legizgalmasabb ereklyéi a jövőben a múzeum közgyűjteményét gazdagítják majd. A repülőtér üzemeltetője tavaly év végén döntött úgy, hogy több ritkaságnak számító repülőtéri eszközt, műszereket és műalkotásokat a múzeumnak adományoz.

 

Rendkívüli zárvatartás a Közlekedési Múzeum tagintézményeiben!

 • 2020 március 12.

Kedves Látogatóink!

 

A magyar kormány veszélyhelyzetet rendelt el a COVID-19 koronavírus járvány miatt, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri, és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket.

Figyelembe véve a kormány határozatát, a múzeum összes meghirdetett rendezvénye, (tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások) elmarad. 

 

Tagintézményeink (az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, az Alumíniumipari Múzeum, a Vegyészeti Múzeum, a Kohászati Gyűjtemény) a március 13-tól bizonytalan ideig ZÁRVA tartanak.

Ha nyitvatartási rendünkkel kapcsolatban bármilyen változás történik, azt természetesen minden kommunikációs csatornánkon közölni fogjuk.

Megértésüket köszönjük!

 

Visszatért Budapestre a Kossuth Múzeumhajó

 • 2020 február 21.

Komáromban esett át a tízévenként szükséges műszaki átvizsgáláson, és most visszatért szokásos helyére, a Vigadó térre a Kossuth Múzeumhajó. Az egyedülállóan jó állapotban fennmaradt gőzhajó több, mint száz éve, 1913-ban épült az újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. részére. Hosszú évek és többszöri névváltoztatás után 1984-től tartozik a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe. Most, a szükséges vizsgálatok után, ismét Pesten, a Lánchíd közelében várja a látogatókat.